6-8 portioner
3 auberginer
5 medelstora potatisar
matlagningsolja att steka och fritera i
Köttröran:
500 gram färs, gärna hälften lamm
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 tomater
½tsk malen kanel
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mynta
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
olivolja att steka i
Bechamelsås:
4 msk smör
3/4 dl idealmjöl
1 liter mjölk
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
riven muskot
2 lättvispade ägg
2 dl riven ost, gärna parmesan
Sätt ugnen på 200°
Randskala auberginer, skiva i cirka ½ cm tjocka skivor. Bred ut på en handduk och salta, lägg över ännu en handduk. Lägg under press en stund för att vattna ur skivorna något. Stek skivorna i rikligt med olja.
Skala och skiva potatisen, stek gyllenbrun i olja och bred ut i botten på en ugnsform.
Hacka lök och vitlök. Fräs lätt i olivolja. Tillsätt färs och bryn. Tillsätt hackade tomater och kryddor. Låt koka nästan torrt.
Smält smör till såsen, tillsätt mjöl och vispa i mjölken. Låt sjuda kort. Vispa i äggen när såsen svalnat något.
Placera hälften av aubergineskivorna på potatisen. Bred över köttfärsröran. Fördela resterande auberginer och ringla över bechamelsåsen. Strö över den rivna osten och grädda cirka 30 minuter i ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar